Beograd je grad koji može da se pohvali izuzetno bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, znamenitostima na gotovo svakom koraku, sjajnim ljudima i burnim noćnim životom. Ovaj kosmopolitski grad i intriganta metropola svakodnevno uspeva da iznenadi, ne samo brojne turiste, već i ljude koji iz dana u dan koračaju beogradskim ulicama. 

Svako ko mora da opiše Beograd u jednoj reči – rekao bi poseban, jer on to i jeste. Postoji toliko pojedinosti o srpskoj prestonici koje zaista čine ovaj grad jedinstvenim u svetu i grad u koji kada jednom dođete morate da se zaljubite i da se ponovo vratite, a vrlo često i da otpočnete svoj novi život u njemu.  

Predstavljamo vam nekoliko stvari po kojima se Beograd izdvaja od bilo kog drugog grada na svetu. 

#1 Noćni život u Beogradu – mera dobrog provoda 

Jedna od prvih asocijacija na Beograd svim turistima, ali i lokalnim stanovnicima jeste beogradski noćni život. Srpska prestonica može da se pohvali činjenicom da nikada ne spava, kao i velikim brojem različitih ugostiteljskih objekata za različite tipove ljudi. U Beogradu svako može da pronađe idealno mesto za zabavu, a na beogradskim splavovima se leti dešava posebna magija.  

Zahvaljujući činjenici da leži na dve reke, u Beogradu je izgrađena prava “imperija” zabave na vodi, koja podrazumeva vrhunske splavove, sa odličnim enterijerom, muzikom i ponudom pića. Svako ko dođe u Beograd neophodno je da ga upozna i tokom noći – a to je najbolje da uradi u noćnom izlasku. Zbog činjenice da je budan 24/7 i da postoji toliko opcija za provod do ranog jutra, Beograd je upečatljiv i prepoznatljiv širom sveta.  

#2 Beogradski mostovi – simboli grada 

Već smo rekli da Beograd leži na dve reke, odnosno na samom ušću Save u Dunav, pa pored sjajnih prilika za noćni provod na reci, Beograd poseduje i veliki broj mostova. U srpskoj prestonici nalazi se tačno 10 mostova, od kojih dva premošćuju Dunav, drugu po veličini evropsku reku, a ostali prelaze preko Save.  

Svaki beogradski most nosi sa sobom neku svoju priču i neku značajnu činjenicu zbog kojih je upečatljiv, a posebno se izdvaja najraskošniji i najmoderniji od njih. Jedan od najvećih mostova u ovom delu Evrope svakako je velelepni Most na Adi. Ono po čemu je jedinstven, ne samo u našoj zemlji već i u svetu, jeste to što je u pitanju najveći viseći most na svetu, koji ima jedan stub. 

#3 Najveći pravoslavni hram se nalazi u Beogradu 

Slobodno možemo reći da je Beograd centar pravoslavlja, iako je ovo multikulturološki grad u kojem su zastupljene i džamije i sinagoge i katoličke crkve. Međutim, svima je posebno upečatljiv velelepni Hram Svetog Save na Vračaru, koji predstavlja najveće pravoslavno svetilište na Balkanu.  

Ovaj svojevrsni simbol Beograda, pozicionira naš grad kao veliko stecište pravoslavnih hrišćana iz celog sveta, ali i pripadnika drugih veroispovesti kojima je ovaj hram prava atrakcija.  

#4 Grad na površini i grad ispod površine zemlje 

Činjenica da u Beogradu postoji podzemni Beograd, malo koga može da ostavi ravnodušnim. Ovo je još jedna u nizu stvari koje izdvajaju srpsku prestonicu od drugih gradova. Ispod same površine grada kojim svakodnevnio koračamo, nalazi se više od stotinu tunela, pećina i prolaza koji svedoče o uzbudljivoj istoriji ovog grada, koja se odvijala ispod površine zemlje.  

#5 Prestonica nekoliko zemalja i grad sa još više imena 

Beograd postoji hiljadama godina, a za sve to vreme prošao je kroz burne političke i društvene tekovine, koje su oduvek bile nepredvidive na ovim prostorima. Beograd je više puta ulazio i izlazio iz sastava Srbije, a njena prestonica bio je nekoliko puta. I ne samo Srbije.  

Beograd je bio prestonica Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, SFRJ, SRJ, SCG i na kraju Srbije. Pre toga u nekoliko navrata i prestonica srpskih zemalja i srpske despotovine u srednjem veku.  

Osim ove zanimljive činjenice po kojoj je Beograd jedinstven u svetu, svakako valja pomenuti da je sam grad do sada promenio 15 imena – najpoznatije je Singidunum, iz rimskog doba, a Beograd se prvi put zvanično pominje 878. u pismu koje je Papa Jovan VIII poslao caru Borisu Bugarskom. 

Kao što vidite Beograd ne samo da je upečatljiv po svojim karakteristikama i znamenitostima, već i po dalekim istorijskim činjenicama. Ovo je grad koji ispisuje stranice istorije i koji će još dugo to činiti.