Mesto na kom njihovo delo nastaje je za pisce jednako važno kao i pribor kojim pišu. Okruženje direktno utiče na raspoloženje, a samim tim i na pisanje.

Inspiracija ne bira vreme i mesto kada će se pojaviti. Mnogi čuveni pisci svoju inspiraciju su nalazili na najneobičnijim mestima. Neki od njih su, poput Hemingveja dok je nastajalo delo ,,Sunce se ponovo rađa”, uživali pišući u evropskim kafićima. Drugi su pak inspiraciju pronalazili u barovima, hotelskim sobama ili parkovima.

Udobnost kao najbitniji faktor

Bilo da vam je pisanje hobi ili profesija, ako još uvek niste pronašli svoje posebno mesto za stvaranje na kom vam je lako da se isključite od sveta i pokrenete svoju kreativnost, ne brinite.

Za početak pokušajte da pišete u svom domu. Zatvorite vrata od sobe, raspremite sto, skuvajte kafu i obucite nešto udobno. Komotna majica i trenerka ili helanke su adekvatna garderoba jer vas tokom njihovog nošenja ništa neće žuljati i odvlačiti vam pažnju prilikom pisanja.

Stiven King savetuje da ukoliko želite da budete produktivni eliminišete sve distrakcije, počev od telefona. Na televizor i kompjuter takođe zaboravite. Umesto toga čitajte baš mnogo. Jednom prilikom rekao je da: ,,Pisci treba da se okrenu svom unutrašnjem biću i svetu mašte, a da bi to učinili, potrebno je da čitaju što više”.

Po pravilu bi pisci trebalo da imaju izdvojenu prostoriju za rad u kojoj mogu pronaći mir i tišinu. Međutim, to uopšte ne mora biti prostorija u okviru njihove kuće. Dok King najviše voli da piše u miru i tišini svoje radne sobe, neki drugi pisci odlučivali su se za zanimljiva i često veoma prometna mesta. U nastavku možete saznati koja su to mesta bila. Verujemo da ćete za neka biti iznenađeni!

Agata Kristi – kraljica krimi romana koja je volela jabuke

Rođena je kao Agata Meri Klarisa Miler 15. septembra 1890. godine u Torkiju u Engleskoj. Kao najmlađa od troje dece, bila je školovana kod kuće i majka ju je još od ranog detinjstva podsticala da piše što više može jer je prepoznala ćerkin dar.

Danas važi za najprodavanijeg pisca na svetu pored Šekspira i poznata je po velikom broju kriminalističkih romana i ekranizacijama istih.

Pitate li se gde su nastajali Agatini čuveni detektivi poput simpatičnog belgijanca Herkula Poaroa? Verovali ili ne, najveći broj svojih romana osmislila je i napisala u svojoj velikoj viktorijanskoj kadi, jedući jabuke.

Čarls Dikens i njegov voljeni sto

Čarls Dikens, rođen 7. februara 1812. u Portsmutu u Engleskoj, smatra se najznačajnijim romanopiscem tog vremena.

Njegovi klasici, kao što su ,,Oliver Tvist”, ,,Priča o dva grada” i ,,Velika očekivanja”, i danas su voljena i nezaobilazna lektira u mnogim zemljama.

Dikens je najviše voleo da piše u intimnosti svog doma, ali nije se toliko vezivao za samu lokaciju već za jedan konkretan predmet iz svoje kuće.

U pitanju je bio njegov voljeni radni sto. Na tom stolu nastao je najveći broj Dikensovih dela, a kad god se selio ili putovao negde na duže od par dana, zahtevao je da sto pođe sa njim.

Virdžinija Vulf – čak i podrumi mogu biti inspirativni

Virdžinija Vulf, rođena 1882. godine u Londonu, smatra se jednom od najznačajnijih autorki narativnog modernizma i osnivačicom feminističke književne kritike.

Njena najpoznatija dela su ,,Gospođa Dalovej” i ,,Svetionik” i oba su nastala dvadesetih godina prošlog veka.

Virdžinija je imala jedno specifično mesto na kom je volela da provodi vreme dok piše. U pitanju je podrum. U podrumu njene kuće nalazila se udobna stolica na ljuljanje, te je Virdžinija svakog jutra silazila dole kako bi mogla da se ljuljuška u njoj dok u miru i tišini stvara.

Ernest Hemingvej – njegova inspiracija su bili ljudi i gradovi

Ernest Miler Hemingvej jedan je od najznačajnijih američkih pisaca dvadesetog veka. Najpoznatija dela ovog nobelovca su ,,Starac i more”, ,,Za kim zvona zvone”, ,,Zbogom oružje” i ,,Sunce se ponovo rađa”.

Hemingvej nije imao specifično mesto na kom je stvarao svoja dela, ali je imao omiljeno doba dana. Naime, on je počinjao da piše sa izlaskom prvog jutarnjeg sunca i tada je bio najproduktivniji. Najviše je voleo da bude negde na otvorenom i da udiše svež vazduh dok stvara.

Kako je mnogo putovao, njegova dela su nastajala u različitim državama i mnoge destinacije koje je posetio su ostavljale jak uticaj na njega koji je veoma prisutan u delima. Tako je na primer ,,Sunce se ponovo rađa” napisao u bašti kafića u Pamploni u Španiji. Radnja te knjige je smeštena na nekoliko različitih lokacija, ali je deo koji se odvija u Pamploni najupečatljiviji jer je tradicija ovog mesta ostavila veoma jak utisak na Hemingveja.

Džoana K. Rouling – inspiracija se može pronaći i u namračnijim trenucima…

Džej Kej Rouling poput Hemingveja, najviše voli da piše u kafiću. Smatra da je to najbolje mesto jer je inspiraciju tokom pisanja često pronalazila u prolaznicima oko sebe.

Njeno najpoznatije delo, serijal o čarobnjaku Hariju Poteru većim delom je nastao upravo u jednom malom kafiću u Edinburgu. U vreme pisanja ona je jedva sastavljala kraj s krajem, bila je samohrana majka, primala socijalnu pomoć i živela kod svoje sestre.

Danas je prvi književnik ikad koji je od svojih dela postao milijarder, a kafić u kom je stvarala postao je kultno mesto koje se reklamiralo kao ,,mesto rođenja Harija Potera”, sve do 2021. kada je zatvoreno zbog požara u kom je veliki deo lokala bio uništen.

Mark Tven i njegova rutina

Mark Tven sagradio je sebi u sklopu porodičnog imanja radnu sobu odvojenu od ostatka kuće. Tamo je mogao da piše dok puši cigare, što mu je bilo zabranjeno unutar kuće jer ih je njegova žena mrzela. U tim prostorijama nastala su njegova najveća dela: ,,Doživljaji Toma Sojera” i ,,Doživljaji Haklberi Fina”.

Poznat je po svojoj radnoj etici i ustaljenoj rutini koju je poštovao godinama. Nakon obilnog doručka odlazio je u svoje prostorije da piše i nije odlazio odande do kasno popodne, najčešće preskakavši i ručak.

Zanimljiv podatak koji javnosti možda nije toliko poznat je taj da je Tvenov veoma blizak prijatelj bio naučnik Nikola Tesla. Često ga je posećivao u laboratoriji i bio fasciniran njegovim izumima.

Stiven King – dokaz da se radni sto može ubaciti bilo gde

Za ovog američkog autora opravdano se može reći da je jedan od najznačajnijih pisaca horor žanra svih vremena. King je napisao preko 60 romana i više od 300 kratkih priča i eseja.

Kažu da je jedan traumatični događaj iz ranog detinjstva dosta uticao na izbor tema za njegova kasnija dela. Naime, kada je bio dečak prisustvovao je smrti svog drugara kog je pregazio voz.

Pre nego što se ostvario kao književnik, radio je kao nastavnik engleskog u jednoj lokalnoj školi i jedva sastavljao kraj s krajem. Svoj prvi roman napisao je na pisaćoj mašini svoje supruge Tabite, i to u vešernici.

Naime, on bi se doslovno zaključavao u vešernicu i pisao na improvizovanom stolu koji se nalazio između mašina za pranje i sušenje veša. Delo koje je tada nastalo odbacio je misleći da nije dovoljno dobro, ali ga je Tabita pronašla i podstakla da završi i objavi. To delo je bila čuvena ,,Keri”.

Gertruda Stajn i odlasci u šoping

Gertruda Stajn bila je američka književnica koja je veći deo svog života provela u Parizu. Družila se sa mnogim velikim umetnicima njenog vremena, kao što su Pikaso i Hemingvej.

Smatra se veoma značajnom za razvoj moderne umetnosti i knjižvnosti a njena najpoznatija dela su ,,Autobiografija Alis B. Toklas”, ,,Pikaso” i druga. Zanimljivo je da je njeno omiljeno mesto za pisanje bio njen Ford Model T. Naime, Gertruda nije bila fan kupovine, te je kad god bi njena partnerka Alis odlazila u višečasovnu kupovinu ona ostajala u automobilu i pisala.

photo: unsplash.com