U susret petom Bašta festu, internacionalnom festivalu kratkog igranog filma, koji se ove godine održava od 05. do 08. jula u Bajinoj Bašti, razgovarali smo sa direktorom i jednim od osnivača, glumcem Jovanom Jelisavčićem. Koliko je teško pokrenuti i voditi festival, zašto #svemoze i šta nas sve očekuje u ovogodišnjem izdanju, naći ćete u nastavku!

  1. Bašta fest je pravi primer kako mladalačka energija i inicijativa može da stvori nešto što se razvija i raste. Da li si očekivao da će se to tako brzo desiti?

Slažem se da je ovo dobar primer kako mladalačka energija #svemoze, ali moram da priznam da nije baš uvek dovoljno to što ste mladi i vredni. Morate da naučite i da budete strpljivi, da trpite sve te pritiske koji nadolaze, da budete pažljivi jer ovo nije nešto što radite jednom i nikad više. Festival je stvar koja mora da traje i opstaje uprkos svemu što vreme može da donese. Ja imam tu neku suludu optimističnost i stvarno sam verovao da možemo da napravimo festival koji će biti dobar i zabavan. On je zaista posle svog prvog održavanja nagovestio da zahteva našu punu posvećenost, ali nikada to ne bih uspeo da nisam imao uz sebe ljude koji su sličnog razmišljanja i isto tako spremni da sav svoj višak „slobodnog“ vremena poklone Bašta Festu.

  1. Kako je bilo na početku, a kako je sada?

U početku bili smo bez previše iskustva, osuđeni da sačekamo rezultat sopstvenih odluka uz nekoliko saveta od iskusnijih kolega. Isto tako, puni entuzijazma, samouvereni, bez odgovora “ne može”, puni strepnja i jedvačekanja, sa samo nama primetnim greškama, ali smo ipak na kraju uspeli.

Sada, daleko iskusniji, ništa manje zainteresovani, sa jasnom slikom onoga što radimo, sa pritiskom od odgovornosti, ali sa još većom željom da festival raste i razvija se. I sa namerom da definitivno izađemo van granica naše zemlje sa delovanjem i povežemo se sa festivalima i autorima iz celog sveta.

Na početku teško, sada još teže – znači sve je dobro!

  1. Šta možemo da očekujemo od filmskog i muzičkog programa na petom Bašta festu?

Ove godine je je peti Bašta Fest i to za nas predstavlja mini jubilej i samim tim odlučili smo da napravimo jednu slavljeničku atmosferu. Počećemo sa dva dana predfestivalskog programa 3. i 4. jula, koji će se održati na glavnoj ulici, a gde će biti prikazana po dva filma i to filmski klasici “Lepota Poroka” i “Maratonci trče počasni krug”, digitalizovane verzije iz projekta VIP Kinoteke, kao i film „Klopka u čast Nebojše Glogovca i novi film Nevija Marasovića „Comic sans.

U takmičarskom programu ove godine selektor Nikola Ljuca, izabrao je 26 filmova iz 18 zemalja. Siguran sam da će gledaoci u tri takmičarska dana uživati u raznovrsnosti filmskih izraza, kao i zanimljivim temama koje su obrađene. Poslednjeg dana za zatvaranje festivala prikazaćemo jedini dugometražni film, debitantsko ostvarenje reditelja Koste Ristića “Banditi u potrazi za mamom”.

Muzički program ove godine fokusiran je na nastupe poznatih beogradskih dj-eva, ali prednost da otvori muzički deo festivala dali smo Bojani Vunturišević.

  1. Koliko je važan Bašta fest za decentralizaciju i samu Bajinu Baštu? Da li misliš da je ovo način na koji mladi treba da deluju?

Smatram da je on veoma bitan za Bajinu Baštu, jer predstavlja jednu vrstu neophodnog balansa u kulturološkom smislu. Mada bih više voleo da čujem šta ljudi tamo kažu na tu temu. S druge strane, tema decentralizacije je zapravo po malo zloupotrebljena. Danas svi kao nešto decentralizuju, a zapravo se sve svodi na po neki incident. I to je, mislim, pravo pitanje i stvarna tačka borbe za opstanak ovakvih manifestacija. Mladi iz unutrašnjosti ne smeju prestati da pokušavaju da nešto urade. Problem je što mnogi od njih pokrenu neke ideje, ali nakon nekoliko koraka naiđu na nerazumevanje od opština i gradova i brzo odustaju. Sve je drugačije u provinciji, drugi su izazovi za razliku od velikih gradova, ali je suština ista. Ako imaš volju i jasnu ideju šta bi voleo da uradiš – onda samo kreni i desiće se. Ima još sjajnih primera u Srbiji koji se odlično snalaze i to svakako ohrabruje.

  1. Bašta fest razvija ozbiljan edukativni program za osnovce i srednjoškolce. Šta je u planu za ovu godinu?

Edukativni program je za mene lično veoma važan i bitan deo festivala, jer se uglavnom bazira na radu sa najmlađima. A kako Bajina Bašta dugo nije imala bioskopski repertoar i kako su mnoge generacije odrasle bez mogućnosti da pogledaju film u bioskopu, bavljenje edukacijom mladih stvara i jednu novu, buduću publiku Bašta festa, a možda i neke nove kolege. Posebno smo ponosni na Kritični kamp koji okuplja srednjoškolce iz cele Srbije i razvija kritički duh, koji je čini mi se poprilično zapostavljen.

  1. U kom smeru bi voleo da festival dalje napreduje?

Festival napreduje iz godine u godinu i na neki način nam on sam zadaje tempo koji mi  pokušavamo da ispoštujemo. Do sada se najviše radilo na širenju filmskog programa kako bi se u trajanju festivala pogledalo što više filmova. Razmišljamo i povremeno razgovaramo i o dugometražnim igranim filmovima, ali to je odluka koja je za sada daleko i neće biti donesena dok ne budemo sigurni da to neće ugroziti održavanje festivala. Svakako kratki igrani film ostaje fokus koji se nadograđuje i to je za sada zadatak koji mora da se sprovede do kraja.

  1. Šta je za tebe najlepši deo Bašta festa?

Baš sve što ima veze sa Bašta festom je najlepši deo. Ali svakako mi je poseban doživljaj to što smo tokom ta četiri dana svi zajedno u divnoj atmosferi, upućeni jedni na druge. Za ove četiri godine stvorili smo jednu malu filmsku komunu u kojoj se sasvim sigurno i onaj ko dođe prvi put odmah oseća kao važan deo.

  1. Ovogodišnji haštag je #svemoze. Da li te je Bašta fest naučio da je stvarno sve moguće?

Pre bih rekao da je potvrdio da #svemoze. On je definitivno učinio da naučim i saznam mnogo toga, ali ću i ovaj put dati prednost ljudima koji ga nesebično stvaraju već godinama, tako da sam siguran da su oni ti koji nemoguće čine mogućim.

  1. Ukratko, glumac ili producent?

Uvek glumac, ponekad producent.

 

www.bastafest.com

www.facebook.com/BastaFest

www.instagram.com/bastafest

 

Autor: Ksenija Bošković