Istraživači na univerzitetu Arizona i Tuson, ustanovili su da je u psihološkom smislu bitno drugačiji osećaj posedovati elektronske knjige od onog koji pružaju štampana izdanja.

Rezultati njihovih istraživanja o tome „kako potrošači gledaju na posedovanje digitalnih knjiga“, objavljeni prošlog meseca u žurnalu „Electronic Markets“, jasno pokazuju ono što su odavno mnogi u izdavačkom poslu pretpostavljali a to je da je osećaj posedovanja elektronskih izdanja drugačiji.

Ustanovljeno je da su ispitanici „opisali da su emotivno više vezani za fizičke knjige, i da imaju jasniji osećaj posedovanja“, navodi se u univerzitetu Arizona. Ljubitelji knjiga odavno jadikuju zbog gubitka „mirisa knjiga“ koji ide sa korišćenjem elektronskih izdanja, a ispitanici su se dotakli i nekih drugih važnih stvari vezanih za posedovanje knjiga kao što je njihovo ređanje na policama u skladu sa sopstvenom ličnošću a naročito dodavanje beleški po ivicama stranica.

Ispitanici su takođe „izrazili frustraciju“ nedostatkom opcija za deljenje fajlova. Zaštita autorskih prava sprečava čitaoce da podele elektronske knjige sa svojim prijateljima. Odavno se zna da su usmene preporuke koje kruže među čitaocima ključne za uspeh neke knjige, a zabrane ograničavaju ovakvu vrstu promocije. Ipak, treba napomenuti da ovakva ograničenja nisu tehnološki neophodna već su ih izdavači nametnuli kako bi sprečili preterano deljenje materijala a samim tim i pad prihoda (fajl možete da podelite beskonačno puta za razliku od odštampane knjige, koja će se na kraju raspasti i koja može biti samo kod jedne osobe u jednom trenutku).

Ali, kada se sve svede, elektronske knjige imaju jednu ključnu prednost: mogućnost da promene veličinu, i da se više njih ponese odjednom, što čitaocima daje pristup svim izborima u svako vreme.

I na kraju, prema mišljenju Sabrine Helm, glavne autorke ovih istraživanja, elektronske i štampane knjige su u potpunosti drugačiji proizvodi sa drugačijom namenom – prve su svestranije i usredsređene na davanje što više mogućnosti a druge imaju veću emotivnu vrednost.

Izvor: forbes.com
Prevod: Vladimir Martinović