Neki čitaoci smatraju da je nelogično čitati iste knjige iznova: zašto se vratiti staroj knjizi, kada možete uzeti novu u kojoj biste možda više uživali? Sigurno je korisno i prijatnije čitati razne nepoznate naslove, ali i ponovno čitanje ima mnogo više koristi nego što biste pomislili.

Možda odmahujete glavom u neverici, ali prema nedavnoj studiji „Journal of Consumer Research“, to ima smisla.

Ponovno čitanje omiljene knjige razbuktava pozitivna osećanja koja smo prvi put osetili

Ako ste posebno uživali čitajući „Petra Pana“ kao dete, ili „Đavo nosi pradu“ tokom odmora, možda bi vam značilo da se vratite takvim knjigama. Vraćanje poznatim pričama u kojima smo uživali prvi put kada smo ih čitali, ili tokom posebno srećnih perioda života, moglo bi prilikom svakog sledećeg čitanja da „raspali“ pozitivna osećanja koja smo prvi put osetili. Ovo se takođe odnosi na muziku, umetnost i druge ugodne aktivnosti. Ponovoljeni kontakt ili upoznavanje sa hedonističkim iskustvom, bilo to čitanje, muzički komad, ili nešto drugačije, rezultira u „ponovnom cenjenju“ iskustva i čak donosi korist mentalnom zdravlju, saznajemo iz istraživanja.

Zato, ne bi trebalo da oklevamo da se vratimo knjigama koje smo ranije pročitali – ili ponovimo doživljaje – u kojima smo prethodno uživali: postoji velika šansa da će nam se ponovo svideti.

A drugi razlozi za ponovno čitanje vrhunskih romana?

Osim što uživamo u njima, ponovno čitanje nam omogućava da bolje upoznamo zaplet ili junake i donesemo složenije i promišljenije zaključke.

Ako neki junak iz romana liči na nas,  vreme koje budemo posvetili  ponovnom čitanju nam može omogućiti da dodatno uporedimo svoj život i situacije sa njim, i da zauzvrat dobijemo ohrabrenje, osiguranje ili podstrek.

Napravite sopstveni plan ponovnog čitanja:

Pokušajte da napišete na papiru nazive knjiga u kojima ste najviše uživali. Svaka knjiga koja vam donosi pozitivna sećanja ili osećanja je vredna zapisivanja, kao i svaki roman sa zapletom ili junakom koji se lako pamti.

Nakon što napravite listu, razmislite o sledećem:

Da li imate neku od ovih knjiga na policama? Da li neka od navedenih odgovara vašoj trenutnoj životnoj situaciji ili vas prebacuje u situaciju sa kojom možete lako da se nosite? Da li želite da se oraspoložite romanom koji vam je toliko prijao dok ste ga čitali na odmoru?

Obrišite prašinu sa vaših starih knjiga i ponovo uživajte u njima!

Izvor: tolstoytherapy.com
Prevod: Miloš Vulikić