Mario Puzo je bio italijansko-američki pisac najpoznatiji po svom epskom romanu o mafiji „Kum.“ Rođen je kao Mario Đanluiđi Puzo 15. oktobra 1920. godine u Hels Kičenu u Njujorku, kao sin siromašnih imigranata iz Napulja. Njegov otac ih je napustio kada je Mario bio tinejdžer, a porodica se preselila u stambenu zajednicu u Bronksu. Marijevo interesovanje za književnost razvilo se tokom ovog perioda kada je otišao i diplomirao na Gradskom njujorškom koledžu. Pridružio se vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Američkih Država tokom Drugog svetskog rata, ali nije išao u borbe zbog problema sa vidom.  Godine 1950. objavljena je njegova prva kratka priča u časopisu „American Vanguard.“ Zvala se „The Last Christmas.“ Njegova karijera pisca je počela, a prva knjiga „The Dark Arena“ objavljena je 1955. godine.

Zanimljive činjenice o Mariju Puzu:

– Roditelji Marija Puza su bili nepismeni i zato nisu podržavali njegovu ljubav prema književnosti. Nakon što je otac otišao, majka ga je ubeđivala da postane službenik železnice.

– Pre nego što je pristupio vojsci, Mario je radio na železnici kako bi izdržavao porodicu.

– U vojsci, Mario je bio stacioniran u Indiji i Nemačkoj.

– Kada se rat završio, Mario je u Nemačkoj radio pri vazduhoplovnim snagama kao civil za odnose sa javnošću.

– Nakon povratka u Ameriku, Mario je krenuo sa časovima iz književnosti i kreativnog pisanja na Univerzitetu Kolumbija i „Novoj školi za socijalna istraživanja.“

– Mario Puzo oženio se Erikom Linom Broske i zajedno su imali tri sina, Entonija, Džozefa i Judžina, kao i dve ćerke, Virdžiniju i Doroti.

– Prvo objavljeno delo Marija Puza bila je priča „The Last Christmas“ 1950. Mario je nastavio da piše sopstvene priče dok je radio kao pisac i urednik u raznim publikacijama.

Prva objavljena knjiga „The Dark Arena“ dobila je odlične kritike, ali mu nije donela mnogo novca.

– 1960. godine izašla je njegova druga knjiga „Mama Lucija“ koja je takođe dobila odlične kritike, ali poput prve, na njoj nije puno zaradio.

– 1969. godine objavljen je „Kum.“ Knjiga je postala besteler i ostala je na top listi Njujork Tajmsa neverovatnih 67 nedelja. Ovo je Marija Puza učinilo jednim od najboljih pisaca u svetu. Kasnije je napisao i dva nastavka.

– „Kum“ se prodao u preko 10 miliona primeraka dok je bio na listi bestselera.

– Dobio je i filmsku verziju 14. Marta 1972., koju je režirao Frensis Ford Kopola.

– Mario je napisao scenario za film za koji je dobio Oskara 1973. godine.

– Film „Kum“ je osvojio nagradu Zlatni globus za najbolji scenario, najboljeg režisera, najboljeg glumca u dramama, najbolju muziku i najbolju dramu.

– Mario Puzo je napisao još nekoliko romana, uključujući „Budale umiru“ (1978), „Sicilijanac“ (1984), „Četvrti Kenedi“ (1991), „Poslednji Don“ (1996), „Zakon ćutanja“ (2000) i „Porodica“ (2002).

– „Zakon ćutanja“ i „Porodica“ objavljeni su nakon njegove smrti.

– Mario Puzo je umro 2. jula 1999. godine u Njujorku, u 78 godini.

Izvor: softschools.com