Vaša omiljena aktivnost na odmoru je čitanje? Zašto onda ne bazirati ceo put na ljubavi prema knjigama? Srećom to je moguće ako pođete na neku od ovih pet knjiških destinacija. Da li je to štreberski? Pomalo. Da li želimo da odemo na sva ova mesta odmah? Možete se kladiti.

Pariz, Francuska

Glavni grad Francuske je bukvalno raj za ljubitelje književnosti. Odsednite u hotelu „Le Pavillion des Lettres“ (više o njemu smo već pisali ovde) gde je svaka od 26 soba posvećena drugom piscu. Tokom dana posetite kuće u kojima su živeli Onore de Balzak i Viktor Igo, obiđite groblje „Père Lachaise“ (najposećenije na svetu) gde možete naći mesto počinka Oskara Vajlda, Gertrude Stajn i, nevezano za književnost, Džima Morisona. Nakon razgledanja okrepite se u „Café Les Deux Magots“ koji su često posećivali Simon de Bovoar, Žan-Pol Sartr, Alber Kami i Džejms Džojs.

Njujork, Sjedinjene Američke Države

S obzirom na broj klasika koji su napisani o gradu ili smešteni u sam Njujork, nije iznenađenje što se nalazi na listi mesta koje književni fanatici moraju posetiti. Divite se knjigama u gradskoj biblioteci, a zatim popijte piće u starom utočištu nekih od najvoljenijih pisaca Amerike. Hotel „The Algonquin“ na Zapadnoj 44. ulici usluživao je ikone poput Dž. D. Selindžera i Doroti Parker, a na tom mestu je Vilijem Fokner sastavljao svoj govor za prihvatanje Nobelove nagrade. „Plaza“ na južnoj strani Central parka nije bila samo glamurozni dom fiktivne Eloize već i mesto na koje su često svraćali F. Skot i Zelda Ficdžerald.

Dablin, Irska

Pokušajte da odete u junu (oko 16. da budemo precizni) kako biste doživeli „Blumdan“, proslavu remek-dela Džejmsa Džojsa „Uliks“, tokom koga ćete se zajedno sa ostalima obući poput likova iz knjige i posetiti važna mesta pomenuta tokom epskog jednodnevnog putovanja Leopolda Bluma u romanu. Takođe svratite do rodne kuće Oskara Vajlda u kojoj je autor „Slike Dorijana Greja“ proveo veći deo detinjstva, a posetite i Dablinški muzej pisaca koji odaje počast četvorici irskih dobitnika Nobelove nagrade. A pošto ste već u Irskoj, potrudite se da odete i u neki od književnih pabova, imate ih dovoljno na raspolaganju.

San Francisko, Sjedinjene Američke Države

Postoji toliko mesta od književnog začaja u Zalivskoj oblasti da je San Francisco Chronicle sastavio interaktivnu mapu kako bi ih označio – od parka Dolores (iz „Slouching Toward Bethlehem“ Džoan Didion) preko apartmana iznad kineske pekare na Vaverli plejsu (iz „Kluba radosti sreće“ Ejmi Ten) do stana Alena Ginsberga i sedišta izdavačke kuće McSweeney’s. Plus ako posetite grad u oktobru, možete uživati u „Litkvejku“, književnom festivalu, koji se prostire po celom San Francisku, poznatom po diskusijama, čitanjima i susretima sa autorima.

Venecija, Italija

Za grad koji je toliko natopljen istorijom, nije čudno što postoji i mnogo toga povezanog sa književnošću što se može videti. Prvo, popijte kafu u kafeu „Florian“. To je najstariji kafić u Italiji i nekada su ga posećivali Dikens, Ruso, Gete i Bajron. Zatim na Velikom kanalu posetite „Palazzo Barbaro“ gde su često sedeli i pisali američki izgnanci poput Edit Varton i Henrija Džejmsa. Kada su u pitanju suveniri, ne propustite da odete u „Libreria Acqua Alta“, apsurdno kul knjižaru gde su naslovi izloženi u starim gondolama umesto po policama.

Izvor: huffingtonpost.com
Prevod: Dragan Matković