Postoji mnogo priča o pretvaranju nekretnina u digitalne tokene i trgovanju na blockchain mreži – ali do sada niko zapravo to nije pokušao. To će se promeniti ove godine, kaže David Sacks, član “PayPal Mafije”, a prva stvar koju ćemo razmenjivati ​​su tokeni nekretnina.

Najpoznatiji je kao prvi COO PayPal-a, gde je s članovima mafije, poput Elona Muska i Petera Thiela, izgradio platnog diva, ali i serijski preduzetnik koji je nedavno pokrenuo 350 miliona dolara za ulaganja usmerene na kriptovalute.

Predavajući na Token Samitu u New York-u, Sacks je objasnio zašto se bori za “bezbednosne tokene”, koji su blockchain verzija tradicionalnih hartija od vrednosti poput deonica.

Prema Sacksovoj tvrdnji, oni smanjuju ili uklanjaju “nedoslednost likvidnosti” za imovinu sa kojom se ne može javno trgovati. Ova nedoslednost znači da ljudi plaćaju manje jer su zabrinuti da će imovinu biti teško preprodati.

Image result for blockchain real estate

Sacks je citirao profesionalno upravljano tržište nekretnina, koje vrijedi 7 triliona dolara, ali nije likvidno. Misli da je moguće otključati veliku količinu vrednosti tako što će ljudima omogućiti da kupe i prodaju delove nekretnina tokenima – svaki token će predstavljati vlasništvo nad imovinom, a mogao bi se lako zameniti na blockchain mreži.

Sacks veruje da će ta novostvorena likvidnost privući više kapitala u nekretninama.

 

Izvor: Fortune