Kao što nas je iskustvo do sada podučilo, potrebno je udarati sa različitih strana da bi se protresao ovaj svet a to znači da ljudi koji vole da čitaju moraju raditi rame uz rame sa onima koji čitanje smatraju najgorim načinom da se provede vreme. Zapravo, možete biti blizak prijatelj sa nekim ko nikada ne čita knjige, što znači da je vaš odnos ograničen činjenicom da ne možete beskrajno pričati o njima. Ponekad se tome približite u slučaju da postoji filmska adaptacija, ali to nije baš isto. Idealno bi bilo da ih ubedite da pročitaju vašu omiljenu knjigu i tako ih uvučete u svoj književni krug.

Ali kako to učiniti ako oni to doživljavaju kao smaranje? Neće biti lako ali je izvodljivo. Evo pet koraka koje možete preduzeti da ubedite svog prijatelja, neljubitelja knjiga da pročita vaš omiljeni roman.

Pripremite teren

Prvo dobro razmislite o njima. Zašto se toliko odupiru? Da li smatraju da je „Hari Poter“ za decu, ili da je svaka priča u kojoj se pominje magija budalasta? Ili su kontraši koji odbijaju da uzmu u obzir bilo šta što je popularno? Počnite sa njihovim razlozima zbog kojih se protive čitanju knjige i onda pripremite kontraargumente. Ako misle da je priča o dečaku čarobnjaku gubljenje vremena, izložite dubinu likova u knjizi i snažno dočarane emocije koje doživljavaju tokom svojih avantura. Ako odbijaju da čitaju bilo šta što je popularno, istaknite mnoge klasike koji su u vreme kada su se prvi put pojavili bili popularni bestseleri.

Smanjite pritisak

Navaljivanje ovde neće pomoći. Imajte na umu da je najlakša stvar na svetu nešto ne uraditi, i ako suviše pritisnete vaš prijatelj-nečitalac će se samo dublje ukopati u svojoj poziciji. A ako i uspete da ih naterate ili im probudite osećaj krivice pa pročitaju knjigu, učiniće to dureći se i sa negativnim stavom, pa je velika verovatnoća da će odlučiti da im se knjiga ne dopada jer su bili naterani da je pročitaju. Potrebno je povući ručnu i ispričati im kako je pozitivno iskustvo bilo čitanje te knjige umesto da pokušavate da je nametnete.

Sklopite dogovor

Tražite od nekog da vam veruje na reč da će dobro utrošiti svoje vreme pročitavši tu knjigu, a vreme je jedna od stvari kojih u životu nemamo sve više već sve manje. Umesto da zapovedno insistirate da će im knjiga promeniti život i da je moraju pročitati, počnite sa pregovorima i ponudite se da iskusite nešto što oni smatraju da je sjajno, a vama ne deluje uzbudljivo. Bilo da je u pitanju film za koji odavno insistiraju da vidite, noć u operi ili nešto drugo, pristanite. Vi ćete učiniti ono što oni traže ako oni učine ono što vi želite. Time će to postati dogovor a ne stavljanje vašeg ukusa iznad njihovog.

Nađite saveznika među slavnima

Ako steknete utisak da vaše argumente jednostavno ne uzimaju ozbiljno, možda bi zarad postizanja cilja trebalo da uključite neku slavnu ličnost. Razmislite o njihovim omiljenim muzičarima, glumcima ili drugim poznatim osobama i saznajte da li je neko od njih javno izrazio naklonost prema vašoj omiljenoj knjizi. To ne mora da bude međunarodno poznata ličnost, možda u društvu u kome se krećete ima neko koga vaš prijatelj poštuje i ugleda se na njega. Ukratko, progutajte ponos i potražite pojačanje.

Potrudite se

U redu, volite svoju knjigu, pročitali ste je šezdeset četiri puta, možete je nadugačko citirati i često navodima iz nje započinjete vaše razgovore. Ako vaš prijatelj i dalje odbija da je pročita, možda je to zato što ste od toga napravili nešto poput školskog zadatka. Potrudite se i od toga napravite nešto nalik književnom klubu ponudivši se da ponovo sa njima pročitate knjigu, pretvarajući tako iskustvo pojedinca (što je možda i razlog zašto ne vole da čitaju) u zajednički doživljaj. Ako znate neke druge ljubitelje koji su isto tako zaluđeni knjigama, angažujte i njih. Raspravljate o knjigama na redovnim sastancima (praveći koktele ili zabavne večere), praveći od toga događaj koji se ne sme propustiti. Tako će to postati nešto čemu će očajnički želeti da prisustvuju umesto smor koji bi rado izbegli.

Na kraju, prihvatite ishod ma kakav da je. Ako ste pokušali sve što je u vašoj moći da ih ubedite da pročitaju tu knjigu a oni i dalje odbijaju, povucite se – to nije vredno narušavanja prijateljstva. I najvažnije, ako pristanu da pročitaju knjige a ne dopadne im se, prihvatite njihov sud. Uradili su ono što je do njih i knjizi dali šansu, i potpuno je legitimno da im se ona jednostavno ne dopadne onoliko koliko vama. Naravno, oni greše, ali to je njihovo pravo.

Koju knjigu vi neprestano nagovarate ljude da pročitaju?

Izvor: barnesandnoble.com
Prevod: Vladimir Martinović