Biblioteke ‒jedne od poslednjih utvrda znanja, izučavanja i magije u životu. One su svetilišta, gotovo mesta iz snova, u svetu koji neprestano pokušava da vam nešto proda. Zapravo, kada se nađem u nekom gradu, uvek se potrudim da odem u njegovu glavnu biblioteku.

Udaljimo se malo od biblioteka, ma kako magičnih, koje postoje u stvarnosti, i razmislimo malo o tajnim, zabranjenim, ponekad veličanstvenim bibliotekama iz književne fikcije ili ljudske prošlosti.

Velika Aleksandrijska biblioteka

Počnimo sa Velikom Aleksandrijskom bibliotekom u Egiptu, izgrađenom u 3. veku pre nove ere, koja je više puta spaljivana, zajedno sa svojim mnogobrojnim svicima i znanjem koje se nalazilo u njima. Sve što nam je danas ostalo od nje su pretpostavke zasnovane na istorijskim zapisima i mitu, i možemo samo da zamišljamo kakva je bila. Mit ili ne, Velika Aleksandrijska biblioteka predstavlja simbol bogatstva koje nudi znanje, i neophodnosti da se ono sačuva.

Hogvortska biblioteka

Zbog ove biblioteke bi većina čitalaca volela da ima nevidljivi plašt, i to sa dobrim razlogom. U Hogvortskoj biblioteci postoji zabranjeno odeljenje u kome se drže knjige o Tamnoj veštini. Tokom priče, svaki lik je u nju kročio u različito vreme svoga školovanja, stekavši značajne informacije. Šta sve ne bih dao za knjigu iz tog odeljenja biblioteke!

 

Biblioteka džedajskog hrama

Biblioteka džedajskog hrama sadrži podatke svih vrsta i važno je oruđe za čuvanje znanja i istraživanja. Dok većina džedaja ima pristup većem njenom delu, postoje spisi kojima samo oni u džedajskom Visokom veću mogu pristupiti. U svakom slučaju, voleo bih da bacim pogled na bilo šta iz ove biblioteke u stvarnom životu!

 

Biblioteka srednje škole Sanidej

I konačno, magični svet Biblioteke srednje škole Sanidejl, gde Bafi i njeno društvo treniraju i uče se korišćenju srednjovekovnih veština i oružja. Da ne pominjem da se nalazi tačno iznad Usta pakla. Premda ju je Bafi spalila do temelja, knjige su već bile sklonjene iz nje.

 

Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum

Premda nije reč o tajnoj biblioteci, Vatikanski tajni arhivi (Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum) sadrže obimnu istoriju crkve i Vatikana, od velike istorijske vrednosti i značaja. I dok u Vatikanu više vole da ih smatraju „ličnim“ a ne „tajnim“, to ne smeta ljudima da se pitaju šta se sve u njima nalazi, i prave teorije o tajnama koje se u njima čuvaju, zamišljajući da su Vatikanski tajni arhivi primamljiva tajna i magična biblioteka, puna „Istina“ koje ne možemo ni da zamislimo.

Vavilonska biblioteka Horhea Luisa Borhesa 

U priči „Vavilonska biblioteka“, Horhe Luis Borhes je stvorio izmišljeni univerzum biblioteke koja sadrži celokupno svetsko znanje, sve reči, mudrosti i nebuloze koje postoje, a i više od toga. Ono što mnogima izgleda kao san, može se pretvoriti u košmarno, filozofsko putešestvije.

Koju biste mitsku biblioteku vi voleli da imate u vašem gradu?

Izvor: amreading.com
Prevod: Vladimir Martinović